Eesti Anastasia Foorum

Autor Teema: Rästik  (Loetud 1976 korda)

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
  • Sugu: Mees
  • Valguskera :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Rästik
« : juuni 26, 2008, 08:32:20 pm »

Rästik on suhteliselt väike, kuni 75 cm pikkune pruunikas-hallikat värvi madu, kelle tunneb ära piki selga kulgeva tumeda siksakilise triibu järgi. Mõnikord võib esineda ka punakaspruune ja mustjaid, harva ka üleni musti isendeid.

Rästikute lemmikelupaikadeks on rohused segametsad, metsaservad, raiesmikud, sood, järvede ja jõgede kaldapiirkonnad, vähem ka niidud ja kuivad männikud. Rästikuid leidub igal pool Eestis, kuid erineva sagedusega - sobivates kohtades moodustavad nad suuri kogumeid ning võivad puududa suurtelt aladelt ümberringi. Nad on väga paiksed loomad, elades kogu elu ühel ja samal kohal, liikudes vaid 60…100 m raadiuses. Rästikute varjepaikadeks on mitmesuguste loomade urud, pehkinud kännud, praod. Kuigi neid võib tihti näha end päikese käes soojendamas, on rästikud päeval loiud. Nad suunduvad jahile videvikus ja on eriti aktiivsed öö esimesel poolel. Peale edukalt kulgenud püügiretke ei välju nad 2…3 päeva jooksul varjepaigast.

Rästikute toidust moodustavad põhiosa hiired, raba- ja rohukonnad, ka maapinnal pesitsevate lindude äsjakoorunud pojad, sisalikud ja vaskussid. Noored rästikud söövad putukaid, nälkjaid ja vihmausse.

Septembrist-oktoobrist aprillini on rästikud talveunes - nad talvituvad allpool läbikülmuvaid pinnasekihte, 0,4…2 m sügavusel, kus temperatuur ei lange alla 2…4 °C. Sellisteks paikadeks on näriliste urud, heinakuhjade või kivihunnikute alune pinnas. Talvekorteri suhtes on rästikud konservatiivsed, kasutades sama paika aastaid järjest. Esimestel kevadpäevadel peale ärkamist hoiduvad isased rästikud kõige soojematesse kohtadesse - nad lesivad eredas päikesepaistes soojal maapinnal, langenud puutüvedel või soojadel kividel.

Pulmamängud toimuvad 2…3 nädalat kuni kuu aega peale kevadist ärkamist mai keskpaigast juuni alguseni. Rästikute pulmatants on keerukas rituaal, kus partnerid end poolest kehast püsti ajavad ja üksteise suunas oma saledat keha võngutavad. Rästik on elussünnitaja, kelle munad arenevad ja pojad kooruvad emaslooma kehas. Kümmekond 16…18 cm pikkust väikest rästikut tulevad ilmale augustis ning nad saavad suguküpseks alles 5 aasta vanuselt, kui kehapikkus on vähemalt 50 cm. Rästikute eluiga võib ulatuda 14…15 aastani.

Rästik on rahuarmastav loom. Kui inimene või loom talle peale ei astu või teda mättalt koos marjadega kogemata pihku ei haara, eelistab ta vaikselt lahkuda või ootab liikumatult, millal möödakäija kaob, enamasti roomab kõndjast eemale. Rästik kuulub looduskaitse alla, tingituna kultuurmaastike pealetungist väheneb rästikutele sobivate elupaikade pindala pidevalt.

Rästikute vaenlasteks on mägrad, rebased, tuhkrud, samuti mõned linnud, näiteks madukotkad ja rätsud. Ka siilidele ei toimi rästiku mürk, ning nemad maiustavad rästikutega meelsasti.

Kui rästik salvab, siis ainult enesekaitseks. Inimene tekitab tihtipeale ise oma teadmatuse või hirmu tõttu enese jaoks ohtliku situatsiooni, tehes rästikut kohates äkilisi liigutusi või püüdes teda hirmu pärast tappa.
« Viimasena muutis: mai 28, 2009, 10:02:48 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Raul

• Uustulnu
  • *
  • ....
Re: Rästik
« Vastus #1 : juuni 27, 2008, 01:06:19 pm »
Mäletan oma viimast kohtumist rästikuga. See oli 2006 aasta juunis Väänas.
Olin rannas kui tundsin vajadust põõsaste vahele minna. Leidsin sobiva koha ja jäin seisma. Järsku kuulsin oma seljatagant sisinat. Vaatasin taha ja nägin rästikut, peapüsti. Ta seisis sellises kohas, et ma möödusin temast mõnekümmne sentimeetri kauguselt. No ma siis selle ära miks ma põõsaste vahele läksin ja keerasin siis ennast ümber.
Mingi 10 minti vaatasime üksteisega tõtt. Ja ma üritasin teda veenda eest ära tulema, kuid ta ei kuulanud mind  :D Siis ma võtsin ühe oksarao, no nii 30 sentise ja hästi peene ja hakkasin siis õrnalt rästikut eemale suunama. Rästiku esimene liigutus oli minu poole kuid siis keeras ennast minust paremale ja roomas põõstesse. Ma lehvitasin talle järgi ja võtsin siis rästikust eeskuju ja läksin oma teed ...  :)
« Viimasena muutis: juuni 27, 2008, 01:08:44 pm postitatud kasutaja wudu »

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #2 : juuni 27, 2008, 02:05:56 pm »
Viimane kohtumine mul oli eelmine suvi  või sügis 2007, vähemalt soe oli ja päike paistis, ta oli mul maal vanemate maja juures nõgese puhmaste juures, võttis keras päikest, ja seal ma kõndisin ja eriti ette ei vaatand aga, märkasin ikka enne kui oleks peale astund, oli seal kangestunult, ei julgend liikudagi, kõik käisid teda seal siis uudistamas, ja kui kõik olid laiali läinud jooksin ma fotoka järele ja kui tagasi jõudsin oli kadunud... ju tundis et keegi ei ole läheduses enam ja pani plehku kiirelt  :)

ahjah.. leidsin infopunkte veel ,et kes veel ei tea siis meie ussilised puude otsas ei rooma  ;)

aga äkki keegi teab mis, mis teha peale rästikuhammustust? peale selle et arstionu kutsuda...
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #3 : august 05, 2008, 10:48:35 am »
Kuulsin, et miskipärast ei lähe rästik üle hobuse jõhvi (hobuse sabakarv), siis olen teadlik, et mürki imetakse välja haavast, aga arstid on selle rangelt ära keeland, võibolla sellepärast, et suu on ajule suht lähedal ja kui peaks olema mõni igeme haavand siis võib mürk sealt verre sattuda, ja hõlpsasti ka ajusse...
« Viimasena muutis: mai 28, 2009, 10:04:51 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Raul

• Uustulnu
  • *
  • ....
« Vastus #4 : august 06, 2008, 07:51:34 pm »
Tsiteeri
Kuulsin, et miskipärast ei lähe rästik üle hobuse jõhvi (hobuse sabakarv)
Mitte ainult rästik vaid ükski madu ei lähe üle hobuse jõhvi. Ka skorpionid ei tule sealt üle.
« Viimasena muutis: august 06, 2008, 07:52:02 pm postitatud kasutaja wudu »

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #5 : mai 18, 2009, 07:20:05 am »
Niisiis sain igasugust infot mis teha kui rästik hammustab, muidugi rästik ei ole surmavalt mürgine,kui muidugi ta pea ja südame lähedalt ei hammusta....  aga tavaliselt hammustab ta jalast või käest, muidugi tuleb rahulik olla, mitte närvi minna, jooksmine ka ei olnud hea, sest siis levib mürk üle keha kiiresti edasi... soovitatakse juua ohtralt vett, sellise meedotiga saab lahjendada mürki kehas  :)
Siis jõudis ka selline info minuni, et panna haavatud jäse maa alla, et maa energia neutraliseerib ka mürki, kuid selle asjaga katsetamisega peab ettevaatlik olema, et haavale ei ajaks mustust või mulda, muidu läheb asi jamaks  ;)
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #6 : mai 28, 2009, 10:00:49 pm »
Allikas Postimees http://www.postimees.ee/?id=23619
Tsiteeri

[size=14]Viljandimaal sai mees rästikult salvata[/size]

30.07.2008 18:28

Laupäeval metsas käinud Alar Kõva mäletab laupäevasest kohtumisest mürkmaoga vaid valusat torget, roomajat ennast ta ei silmanudki.

Võrtsjärve lähedal Mulgi talus elava Kõva sõnul juhtus õnnetus siis, kui ta läks võpsikusse kaigast otsima, kirjutas Sakala. «Tundsin vaid, et sutsakas käis,» meenutas mees.

Hammustusest jäi kaks täpikest ja natukese aja pärast paistetas koht üles.

«Sinna tuli kanamunasuurune punn,» kirjeldas Kõva. Teisipäeval oli jalal näha vaid 15-sentimeetrise läbimõõduga sinine laik. Perearsti juurde mees ei läinudki.

Kahe aasta eest sai Alar Kõva salvata kodukülas Riumas. Tookord sai ta arstilt süsti.

Mulgi talus, mis asub madala luhaniidu vahetus läheduses, pidi rästikuid lausa iga päev liikuma. Enam kui nädala eest hukkus üks neist traktori rataste all, kui pereisa Ilmar Kõva metsast puid välja vedas.

2006. aastal sai mürkmaolt salvata teinegi sama küla mees. Pärast uinakut murul leidis ta, et jalg on paistes ja valus. Paari päeva pärast läks mees perearsti juurde ja too tegi kindlaks, et tegemist on rästikuhammustusega.

Samal aastal naksas rästik käest Valmast pärit marjulist, kes Vahvaõue talu lähedal raielangil pohli korjas. Naine põdes salvamise tohtri poole pöördumata läbi.

Meedikud soovitavad rästikuhammustusega siiski viivitamatult arsti juurde minna. Salvamine pole küll surmav, kuid võib põhjustada tõsiseid tervisehäireid. Ohtlik on hammustus pea piirkonnas ja veresoonde sattudes, samuti võib see halvasti lõppeda väikelastele.

Viljandi haigla andmetel pole tänavu keegi veel mao salvamise tõttu vastuvõtuosakonda pöördunud.

Allikas Postimees http://www.postimees.ee/?id=22032

Kuidas käituda

Küll aga tasub haavata saanud koht kinni siduda ja hoida selle vastas midagi jahedat, et vereringet aeglustada. Kui mürk liigub edasi tasapisi, jõuab keha sellega harjuda. Samuti peaks salvata saanud kehaosale võimalikult palju puhkust andma. Üks tähtsamaid ravivõtteid on võimalikult palju juua, sest see aitab organismi läbi loputada ja mürke välja tuua.

Parasvöötme madude käest hammustada saanutest on surnud vaid 1,4% inimestest ja noodki harilikult valesti antud esmaabi tõttu.

_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/

Siis leidsin ka sellist infot, et viimasel aastakümnel kasutatakse vastumürki Fab-tüüpi seerumit (toodetud lambalt). Seerumravi on seda efektiivsem, mida kiiremini pärast rästikuhammustust seda alustatakse.
« Viimasena muutis: mai 28, 2009, 10:10:54 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #7 : mai 29, 2009, 03:28:02 pm »
Leidsin veel  infot , et Umbes kolmandikul juhtudest Rästiku hammustustest mürki  inimesse ei satugi.

Mürgi mõju inimesele saavutab maksimumi hammustushetkest 30 minuti – 4 tunni pärast, hiljem vähenedes. Mürgi toime sõltub selle kogusest, kannatanu tervislikust seisundist ja hammustuskohast. Hammustus on ohtlikum kuuma ilmaga ja juhul, kui hammustuskoht paikneb näos, kaelal või seljal. Kõige ohtlikum on mürgihamba ja seega ka mürgi sattumine veresoonde.

Hammustuse puhul on näha kaht teineteisest 0.5 – 1 cm kaugusel paiknevat täpikujulist haavakest, hammustus ise ei ole eriti valus ja meenutab nõelatorget. Mõne minuti jooksul pärast hammustust võib valu tugevneda, paarikümne minutiga areneda turse, nahk omandab lillakaspunase varjundi ja muutub tundetuks. Umbes tunni möödumisel võib tekkida peavalu, peapööritust ja iiveldustunne, vahel ka oksendamine. Võivad tekkida kõhulahtisus, hingeldus, nõrkustunne, nahk kattub külma higiga, kannatanu võib muutuda rahutuks ja teadvuse kaotada. Võib tekkida punetus ja paistetus hammustuse piirkonnas. See koht valutab tugevalt. Turse hammustuskohal saavutab maksimumi 48-72 t jooksul pärast hammustust. Võivad ilmneda vesivillid. Hammustuskohale lähedal olevad lümfisõlmed suurenevad.

Eestis ei ole keegi teadmata aegadest saadik rästiku hammustusest surnud, kogu Euroopas on teada väga üksikuid surmajuhtumeid viimase 10-20 aasta jooksul, enamik neist Vahemeremaades (nokisrästik), või on tegemist olnud rästikumürgi suhtes ülitundlike inimestega. Ülitundlikel, sh mesilasemürgi suhtes allergilistel inimestel tasub kindlasti olla väga ettevaatlik.Mida väiksem on kannatanu, seda suurem on mürgi tõenäoline kogus kehakaalu kohta ning raske üldseisundi oht.

Et ära hoida vererõhu langust ja kollapsit (ajuveresoonte varustuse äkilisest vähenemisest tingitud mööduv teadvusetus), peab kannatanu lamama, keelates liigutused ja hammustatud jäseme tõstmise kõrgemale, sest see kiirendaks mürgi levikut kehas. Haige katta soojalt. Hammustuskohale võib panna külma kompressi.

Paljude allikate soovituste kohaselt tuleb kannatanule anda rohkesti juua, ükskõik mida peale alkohoolsete jookide, et kiirendada maomürgi eritumist neerude ja seedekulgla kaudu. Soovitatakse juua rohkesti kuuma kohvi või teed.

Eesti Tervishoiu pressiteate sõnul Eestis saada olev F(ab`)2-tüüpi vastumürk tekitab  umbes kümnendikul patsientidest allergilisi kõrvalnähte.

Tallinna Lastehaiglas töötava meditsiinidoktor Matis Märtsoni sõnul saab rästikult hammustada saanuid väga edukalt ravida ka ilma vastumürgita. Absoluutseid näidustusi vastumürgi kasutamiseks pole. Suhtelisteks näidustusteks on ravile raskesti alluv või pikaajaline ¨okk või näo või kaela piirkonnas kiiresti leviv turse koos hingamisraskustega.

Taastumine on seda kiirem, mida noorem on patsient. Alla 14-aastased toibuvad ühe kuni kolme nädalaga. Kahel kolmandikul vanematest patsientidest säilivad valud ja tursed üle kolme nädala, neljandikul isegi kuni üheksa kuud.
[size=12]
MIDA EI TOHI TEHA ![/size]

* Hammustatud jäseme kinninöörimine vöö, paela, nööri või zhgutiga ei peata rästikumürgi levikut kehas, lisaks võib see kudesid paikselt kahjustada ja vigastada.

* Katsed imeda suuga mürki haavast välja on tulutud, sest kudede elastsuse tõttu sulgub väike hammustushaav kohe.

* Hammustuskoha väljalõikamine või põletamine vigastab veresooni ja närve, hilisem nakkuse lisandumine põhjustab haavamädanikku. Mürk aga liigub kehas nii kiiresti, et seda ei ole võimalik kudede eemaldamisega kõrvaldada.

* Hammustushaavakeste määrimine mürki oksüdeeriva, s.t. kahjutustava kaaliumpermanganaadi tugevalt lilla lahusega on kasutu, sest see ei jõua mürgini.

* Viina joomine vastumürgina on mõttetu ja isegi ohtlik, sest alkohol kiirendab mürgi levikut organismis ja viib selle ruttu ajurakkudeni.

http://erikpuura.wordpress.com/2008/08/08/rastikuhammustus-mida-teha-19-pohipunkti/
http://www.maaleht.ee/foorum/viewtopic.php?pid=206
http://www.tervishoiuamet.ee/index.php?page=161&action=article&article_id=71
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #8 : mai 30, 2009, 11:31:35 am »
Ema mul töötab haiglas ja talt sain ka huvitavat infot mis talle koolituse spetsalistid rääkisid...  Rästiku hammustuse vastu aitab ka väga hästi konn  :) ehk siis panna konna kõht vastu rästikuhammustust ja hoida, lima konnakõhul just aitab, lima tõmbab mürgi endasse  :)
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas sipsik

• Uustulnu
  • *
  • ....
« Vastus #9 : juuni 10, 2009, 11:22:53 pm »
Rästik tore olevus kui metsas on aga kui koduhoovis iga suvi neid näen siis teeb meele mõruks. Ostsime maja kus pikalt polnud eelnevalt elatud.Kuna kardan roomajaid paaniliselt siis sai ikka maad uuritud ,et ega rästikuid pole,vastus oli eitav.Ometigi seitse suve järjest on nad meil hoovi peal.Suuri ja väikeseid (10-15cm).Mida teha??? Muru madalamaks niita pole lihtsalt tehniliselt võimalik ja ega nad sellest hooligi. Väikelapsel tahaks suveks kummikud jalast saada.
Tappa neid ei taha ja ega ei jõuakski aga kas on võimalik neid peletada või siis püüda.

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #10 : juuni 13, 2009, 04:15:22 pm »
Tsiteeri
Rästik tore olevus kui metsas on aga kui koduhoovis iga suvi neid näen siis teeb meele mõruks. Ostsime maja kus pikalt polnud eelnevalt elatud.Kuna kardan roomajaid paaniliselt siis sai ikka maad uuritud ,et ega rästikuid pole,vastus oli eitav.Ometigi seitse suve järjest on nad meil hoovi peal.Suuri ja väikeseid (10-15cm).Mida teha??? Muru madalamaks niita pole lihtsalt tehniliselt võimalik ja ega nad sellest hooligi. Väikelapsel tahaks suveks kummikud jalast saada.
Tappa neid ei taha ja ega ei jõuakski aga kas on võimalik neid peletada või siis püüda.

väike link ehitajatele http://www.maaleht.ee/2008/08/14/uudised/1529-uusasumid-jatavad-metsloomad-koduta , kuid hetkel on tegemist vana elukohaga juba kus arvatavasti rästik enda kodukohaks on teinud, Rästiku vaenlased on rebased, mägrad, tuhkrud ja suuremad röövlinnud, eriti kakulised. niiet öökullid on teretulnud  ;) üks võimalus siis looduslike vaenlaste sisse voo soodustamine, siin oleks ka muid teooriaid mida kasutada kuid eh kõige efektiivsusest ma ei saa lubada
« Viimasena muutis: juuni 13, 2009, 04:17:16 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #11 : juuni 13, 2009, 05:34:28 pm »
venekeelses A Foorumis räägitakse rästikutest vist siin http://forum.anastasia.ru/topic_42891.html kui leiate midagi asjalikku siis võite siia foorumisse ümber tõlkida  ;)
« Viimasena muutis: juuni 15, 2009, 02:14:53 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Illart

• Täis Liige
  • ....
« Vastus #12 : juuni 14, 2009, 08:07:13 pm »
Tere
Kusagil aasta tagasi kohtasin ühte meest kes on pigem selline militaarse iseloomuga aga kondab palju looduses.
Too ütles et kui kedagi peaks rästik hammustama siis las too otsib kähku teise rästiku ja laseb sellel ka hammustada.
Teise rästiku mürk pidi siis olema just kui vaksiiniks või vastumürgiks. Kõikide rästikude mürgid pidid olema kordumatud ja meditsiinis kasutusel olev vastumürk pidigi olema lihtsalt ühe rästiku mürk.
Naersime tookord selle üle.
Keegi ei ole osanud sellise teooria kohta midagi öelda.
Mina samuti ja ei soovitaks vist ilmselt sellist tegevust.
Aga haakus teemasse ja tuli selline asi meelde.

Võrgust väljas sipsik

• Uustulnu
  • *
  • ....
« Vastus #13 : juuni 14, 2009, 08:23:03 pm »
Tere taas.
Küsimus,kas rästikud sipelgaid kardavad? Viis aastat tagasi tõin 3 pesa.Alles on jäänud üks, need on ka asukohta muutnud 2 korda.Sel aastal mõtlesin ,et tooks paar siili. Olen kuulnud ,et siil hoiab rästiku eemale.  

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
« Vastus #14 : juuni 15, 2009, 01:26:29 pm »
Tsiteeri
Tere
Too ütles et kui kedagi peaks rästik hammustama siis las too otsib kähku teise rästiku ja laseb sellel ka hammustada.
Eh seda enda peal jah ei julgeks katsetada aga mine tea pärast on mingi tõepõhi isegi all  ;)

Tsiteeri
Küsimus,kas rästikud sipelgaid kardavad?  
Kui Rästik on haige või pool surnud siis pistavad avatavasti sipelgad ta nahka... aga muidu ei ole kuulnud et sipelgad oleksid rästikutele hirmuks

Tsiteeri
Sel aastal mõtlesin ,et tooks paar siili. Olen kuulnud ,et siil hoiab rästiku eemale.  
Jah se võib isegi tiba aidata, Siilile ei mõju ka rästiku mürk  :)
« Viimasena muutis: juuni 15, 2009, 01:27:33 pm postitatud kasutaja Veedalane »
..... ja olen õnnelik

SMF 2.0.2 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc