Eesti Anastasia Foorum

Autor Teema: Koer  (Loetud 277 korda)

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
  • Sugu: Mees
  • Valguskera :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Koer
« : juuli 26, 2011, 01:28:42 pm »
Allikas: http://et.wikipedia.org/wiki/Koer

Koer ehk kodukoer on hundi alamliik (Canis lupus familiaris) või koera perekonna liik (Canis familiaris), mis on inimeste poolt kodustatud.
Koer on üks vanemaid koduloomi. Ta kujunes 8000[viide?] (mõnedel andmetel 10 000[viide?]) aastat eKr tõenäoliselt halli hundi ja mõne teise koeraperekonna liigi kodustamise, ristamise, sihipärase valiku, suunava kasvatuse ja taltsutamise tulemusena. Paleoliitikumi inimest ajendas koera kodustama toidu- (liha-, vere-, luu-) vajadus, arvatavasti hoopis hiljem hakati koeri kasutama jahikoertena ning kande- ja veoloomadena, karjakasvatuse arenedes karjahoidjana. Koera kui liigi bioloogiline plastilisus on võimaldanud aegade jooksul aretada üle 500 kehaehituselt ja värvuselt erineva tõu.
Koer on sotsiaalselt intelligentne loom ja kutsikast alates inimesega koos kasvanud koer õpib inimese liigutusi ja häält tõlgendama. Ka inimesed võivad õppida koerte suhtlemist mõistma. Koerad suhtlevad omavahel peamiselt kehaasendite, liigutuste, ilmete ja häälega. Koertele on omane ka oma territooriumi kaitsmine ja märgistamine uriini ja väljaheidetega.
Otstarbe järgi liigitatakse koeratõuge jahi-, töö- ja seltsikoerteks. Koera rakendamist nii paljudel elualadel võimaldavad tema kiindumus inimesse, hea haistmine, kuulmine, nägemine, vastupidavus, kaitse- ja jahiinstinkt ning hõlbus dresseeritavus.

Koera põlvnemine

Alles viimase paarisaja aasta kestel on paljud loodusteadlased (G. Buffon, P. S. Pallas, Carl von Linné jpt) uurinud koera põlvnemist. Tugevaks tõukeks koera eelajalooliste vormide uurimisele oli koera jäänuste leidmine 1861. aastal Šveitsis ja Trioolis avastatud kiviaegsete inimasulate väljakaevamisel. Leitud koer nimetati sookoeraks ehk turbakoeraks (Canis familiaris palustris).
Esimene teadaolev koeralaadne loom on Cynodictis (kassitaoline loom).  Arvatavalt põlvnevad kõik kodukoerte liigid aasia hundist. Üheks väikesekasvuliste aasia huntide kodustamise eelduseks võib pidada fakti, et nad on raipesööjad. Samas suurekasvulised Euroopa ja Põhja-Ameerika hundid püüavad ja tapavad suuri saakloomi.

Hurda- ja hagijalaadsed koerad (Vana-Egiptus)
Geneetilised uuringud kinnitavad, et esimesed huntkoerad ilmusid Aasiasse 40000 – 100000 aastat tagasi. Umbes 20000 aastat tagasi liikusid mööda „Beringia“ maismaasilda inimene ja koer Põhja-Ameerikasse.
 Eelajalooline koopamaaling Tšaadis Ennedi platool kujutab koera varases inimühiskonnas, arvatavasti suurulukite küttimisel abiks olles.
Uurimus näitab, et kõik tõud (uuriti 85 koeratõugu) kuuluvad ühte neljast erinevast omavahel suguluses olevast tõugrupeeringusse. Enamus kaasaegsetest koeratõugudest on kõigest viimase 300 aasta valikulise aretuse tulemus.
Vanimad koeraluud pärinevad Eesti seni teadaolevalt vanimast, Pulli asulast Sindi jõe kaldal 9000.–8550. aastast eKr. Sealsed koerad olid turjakõrgusega 55–65 cm ja kehaehituselt tõenäoliselt tänapäevaste laikade sarnased. Selle aja koerad olid peamiselt jahikoerad, ehkki ilmselt neid nälja korral ka söödi
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Priit

• Admin
  • Super Liige
  • Valguskera :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Koer
« Vastus #1 : juuli 26, 2011, 01:51:13 pm »

Paljud teavad koerte häid omadusi põhilised siis et kaitseb maa ala ja on truu sõber.

Kuid mul tekkis küsimus, et kui teha ökoküla kas koerad mitte seal ei muutu probleemiks hoopis ???

Mul endal isiklikult pole koera olnud ja võibolla ma ei tea asju mida koeraomanikud teavad, selle pärast tahangi küsida :)

Esimene punkt on mürareostus.

Kui ökoküla on metsa sees ja öösel kõnnivad seal metsikud loomad, siis võib tülikaks tekkida ööläbi haukumine, ma tean et ühel sõbral on ka talu suht metsa ääres, ning tal kaks koera puudel ja Kaukaasia lambakoer...  kui olen ta juures ööbind siis mitmetel kordadel on ikka haukumist kuulda olnud (seal olen siseruumides ikka maganud) kindlasti võib sellega nn ära harjuda, kuid kui tahaksin tähtede all magada suvi läbi võib naabri koer probleemiks tekkida...

Muidugi tavaline on ka hakumine üksteisele üle küla öösiti...

Teine punkt on vabadust

Keti koer ei ole just kõige ilusam vaatepilt, võibolla enamus inimesi nõustub sellega ja teada on kui koera ketis hoida pikalt muutub ta kurjaks.  kuid kui ta vabalt jookseb võib ta ohtlikuks muutuda nn külalistele. Kuid ma ei tea palju inimesi koer hakkab omaks pidama, kas tervet küla ta suudab meelde jätta ? Nimõnigi koeraomanik kindlasti ütleks mulle praegu et koer ongi selleks, et territooriumit kaitsta, kuid kelle eest seda ökokülas kaitstakse ? seal ei ole vaja naabri eest kaitset kui kõik on heatahtlikud ja toredad. Tean ka et haukumine ajab paljud inimesed tusaseks, kuid jah on mitmeid koeri olemas, nagu näitks sellised mis mulle meeldivad, sellised kes liputavad saba kõnnivad vaikselt ei haugu kellegi peale (ka mitte võõraste peale)... ehk on ülisõbralikud kuid nimõnigi ütleb et selline ei ole õige koer  ???

Kolmas punkt on läbi saamine

Kui eeldada et kõik jooksevad igalpool vabalt siis mis siis saab kui koerad ei saa üksteisega läbi, mis siis sellest saab ökokülas? siis peab keegi või mõlemad ketis olema ?

Neljas punkt oht inimesele

Ma tean paljusid koeraomanikke kes on uhke kui truu koer on talle just, käib kõrval ja kaitseb peremeest vajadusel. Ning kui peremeest pole siis peab vaeva nägema, et kuidagi eluga pääseda ja vahel ei allu nad ka peremeeste käskudele, sellised koerad on nn verekoerad rohkem vist, kes on mingitel põhjustel nii agresiivseks muudetud...

Tean ka üht vahvat kutsut (ketis) kes muidu on rahulik aga hagub, klähvib, hüppab ja püüab kuidagi ketist lahti saada kui keegi tast möödub, tunne jääb, et murrab inimese kohe maha kui lahti saaks... kuid kui lähedale minna siis saba jalge vahel püüab plehku panna... kummaline mis kummlaine...

Koera küsimusi on muidugi mul palju, aravatavasti on mul küsimusi nii palju kuna ma pole ise koera omanik olnud... ehk keegi valgustab mind mõndade küsimuste vastustega  :)
« Viimasena muutis: juuli 26, 2011, 01:56:56 pm postitatud kasutaja Priit »
..... ja olen õnnelik

Võrgust väljas Andre

• Uustulnu
  • *
Koer
« Vastus #2 : oktoober 05, 2011, 10:17:20 pm »
Mina usun, et enamus sinu küsimuste vastuseid peitub koera kasvatuses(peremehes) :)

SMF 2.0.2 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc